16.02.2015. Povjerenik EK Neven Mimica predstavio Radni program EK za 2015. i pokrenuo Europsku godinu za razvoj u RH

Povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica boravio je u Hrvatskoj u radnom posjetu od 12. do 15. veljače. 

U Hrvatskom saboru 13. veljače predstavio je Radni program Europske komisije za 2015. godinu, koji je usvojen u prosincu 2014., pod motom "Novi početak". Temelj radnog programa komisije zasniva se na aktivnostima koje su usmjerene na ostvarivanje najvažnijih prioriteta nove Europske komisije od kojih se prvenstveno izdvajaostvarivanje plana ulaganja za Europu u vrijednosti od 315 milijardi eura. Okosnicu rada činit će stvaranje uvjeta za jedinstveno digitalno tržište, stvaranje europske energetske unije kao i jače ekonomske i monetarne unije.  Povjerenik Mimica naglasio je predanost Komisije za postizanje naznačenih prioriteta kao i uvjerenje da će ostvarivanje plana ulaganja omogućiti novi gospodarski rast i veću zaposlenost u Europskoj uniji. Pročitajte govor povjerenika Mimice.

Povjerenik Mimica također je učestvovao na konferenciji koja je održana pod sloganom "Naš svijet, naše dostojanstvo, naša budućnost", a kojom je u Republici Hrvatskoj obilježeno pokretanje Europske godine za razvoj. Projekt Europske godine za razvoj predložila je Europska komisija uz jednoglasnu podršku Europskog parlamenta i  Vijeća Europske unije. Projekt je zamišljen kao prilika da se pokaže snažna predanost Unije i njezinih članica u  borbi protiv siromaštva diljem svijeta. Povjerenik Mimica se osvrnuo na ulogu Europske unije kao najvećeg pojedinačnog donatora razvojne pomoći u svijetu naglasivši važnost informiranja građana Europske unije o rezultatima postignutim kroz program razvojne pomoći koje je financirala Unija te njihovog doprinosa za pozicioniranje Europske unije u globalnim odnosima.

U okviru ove Konferencije koja je također održana u Hrvatskom saboru, održano je nekoliko okruglih stolova na kojima je razmotren hrvatski doprinos razvojnoj politici Europske unije s posebnim naglaskom na iskustva Hrvatske u transformaciji od primatelja razvojne pomoći u prošlosti do donatora.  U raspravi su sudjelovali  predstavnici političkih i obrazovnih institucija te civilnog sektora.

Izvor: http://ec.europa.eu/croatia/events/2015/20150213_hr.htm

Fotografija preuzeta s internetskih stranica PRedstavništva EK u Hrvatskoj. 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas