17.02.2015. Što čeka poduzetnike u 2015. godini?

16. veljače je u Sisku, u prostoru Hrvatske gospodarske komore, održana edukacija u sklopu projekta Poboljšanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice - BIZimpact II koju provodi Ministarstvo poduzetništva i obrta RH. Projekt je financiran iz sredstava EU, a nastoji unaprijediti poslovnu klimu u RH razvojem podsustava za ekonomsku procjenu učinaka propisa, vezano uz razvoj cjelovitog sustava procjene učinaka propisa te poboljšanjem informiranja poslovne zajednica o zakonodavnim područjima od interesa za poslovnu zajednicu. 

Pomoćnica ministra Marasa Dijana Bezjak predstavila je predviđene potpore iz strukturnih i investicijskih fondova EU te najavljene pozive za 2015. godinu. Naročito je bilo riječi o pozivu Izgradnja proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu. Raspisivanje poziva predviđeno je za I. kvartal 20015. godine, a njegov cilj je usmjeren prema razvoju malog i srednjeg poduzetništva te razvoj novih kompetencija i stvaranje radnih mjesta. Kroz poziv dodjeljivat će se državne potpore za početna ulaganja te razvoj novih kompetencija i stvaranje radnih mjesta, za podizanje konkurentnosti kroz investicije u nove i postojeće proizvodne kapacitete, ulaganja u suvremenu proizvodnu opremu, tehnologiju u nove proizvode, diversifikaciju i širenje poslovne djelatnosti, što će omogućiti razvoj proizvoda i usluga, povećanje produktivnosti te povećanje broja zaposlenih i očuvanja postojećih radnih mjesta. Minimalna vrijednost potpore za ulaganje u opremanje iznosit će 500.000,00 kn, a maksimalna vrijednost potpore 5.000.000,00 kn, dok je minimalna vrijednost potpore za ulaganja u izgradnju 1.500.000,00 kn, a maksimalna 15.000.000,00 kn. Potporama je predviđeno i  i financiranje savjetodavnih usluga (maksimalno 2.000.000,00 kn po poduzetniku po projektu), sudjelovanja na sajmovima (maksimalno 1.000.000,00 kn pod uvjetom fa su izravno vezane uz projekt za koji se dodjeljuje regionalna potpora) te usavršavanje (maksimalno 2.000.000,00 kn pod uvjetom da su izravno vezane uz projekt za koji se dodjeljuje regionalna potpora). Intenzitet financiranja za regionalne potpore iznosit će 35% za srednje poduzetnike, a 45% za mikro i male poduzetnike.

Predstavljeni su i minivodiči nastali u sklopu projekta, a koji sadrže važne informacije za poslovanje i poduzetništvo. Minivodiče moguće je preuzeti s internetskih stranica Ministarstva za poduzetništvo i obrt: Minivodiči

U sklopu edukacije održane su i radionice na temu primjene, implementacije, provjere i certifikacije sustava kontrole u malim i srednjim poduzećima te upravljanja rizicima kao nepohodne funkcije svakog poduzeća.

Predstavnici Ministarstva također su pozvali građane da se registriraju na stranicama MINPO i koriste usluge E-savjetovanja

 

Izvor fotografije: Portal 53

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas