02.03.2015. Radni posjet potpredsjednika Europske komisije Jyrkija Katainena Hrvatskoj

Potpredsjednik Europske komisije, odgovoran za radna mjesta, rast i konkurentnost posjetio je Hrvatsku u razdoblju od 22. do 23. veljače 2015. godine u sklopu turneje po državama članicama Europske unije usmjerene prema predstavljanju Plana ulaganja Europske unije. Posjetu se pridružio i Neven Mimica, povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj.

Tijekom posjeta potpredsjednik Katainen susreo se s najvišim dužnosnicima Republike Hrvatske i obratio se članovima više odbora u Hrvatskom saboru.

Izložio je najvažnije odrednice Plana ulaganja i predstavio mogućnosti koje se nude vladama, potencijalnim ulagačima, poduzećima, lokalnim vlastima i sindikatima, a naročito se osvrnuo na mogućnosti otvorene Hrvatskoj. Istaknuo je važnost pripreme dobrih projekata te naglasio da neće biti sporova između velikih i malih država članica jer se Planom ulaganja ne financiraju države i vlade, već se radi o financiranju privatnih projekata.

Potpredsjednik Katainen održao je i predavanje namijenjeno studentima Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom "Budućnost Europe" u sklopu kojega je sudionicima prenio i svoja iskustva s programom Erasmus+  te ih pozvao da se što aktivnije i u većem broju uključe u taj i slične EU programe. 

Posjetio je analitički i forenzički laboratorij za molekularnu genetiku "Genos" kao uspješan primjer korištenja sredstava iz EU fondova. Potpredsjednik Katainen istaknuo je "Genos" kao poslovni pothvat koji se upravo žele podupirati Planom ulaganja Europske unije. 

Završni dio posjeta bio je posvećen radnom sastanku s predstavnicima hrvatske poslovne zajednice tijekom kojega je potpredsjednik Katainen odgovarao na pitanja vezana uz mogućnosti koje Plan ulaganja pruža hrvatskim gospodarstvenicima. Tako je naglasio tri ključna elementa Investicijskog plana za Europu: poboljšanje ulagačkog okruženja, oslobađanje financijskih sredstava za ulaganje u projektima privatnog sektora, ali i u sklopu javno privatnog partnerstva, te suradnja s važnim institucionalnim akterima poput Europske investicijske banke. U sklopu razgovora istaknuto je kako je naglasak na privatnom sektoru, a raspravljalo se i o drugim elementima koji su zanimali sudionike poput poveznica s ostalim prioritetima Europske komisije. 

Izvor: http://ec.europa.eu/croatia/events/2015/20150223a_hr.htm

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas