09.03.2015. Kako EU doprinosi položaju žena?

Povodom jučerašnjeg Međunarodnog dana žena svi muški članovi Europske komisije dali su svoju podršku kampanji Ujedinjenih naroda #HeforShe čiji je cilj zainteresirati i žene i muškarce po pitanju rodne ravnopravnost. Ova kampanja koju provodi organizacija Žene UN-a poziva na aktivnije uključivanje muškaraca u borbu protiv diskriminacije žena jer upravo muškarci imaju ključnu ulogu u mijenjanju društvenih normi koje utječu na žene. 

Ovo je još jedan izraz kontinuirane i snažne potpore Europske komisije borbi za ženska prava i osnaživanje žena. Novi statistički podaci Eurobarometra pokazuju da velika većina građana smatra kako bi rješavanje problema neravnopravnosti žena i muškaraca trebao biti prioritet za Europsku uniju. 

Komisijino Izvješće o ravnopravnosti žena i muškaraca pokazuje da je, unatoč svim pomacima, problem ravnopravnosti još uvijek aktualan i da na njegovom rješavanju treba još raditi. 

Statistički ured Europske unije Eurostat je povodom Međunarodnog dana žena objavio podatke koji se odnose na neravnopravan položaj žena i muškaraca na  na tržištu rada. Prema podacima, žene su prosječno zarađivale 16% manje od muškaraca u EU tijekom 2013. godine.

Danas će povjerenik Europske komisije za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas otvoriti treće natječaj za dodjelu nagrade EU-a za inovatorice. 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas