12.03.2015. Europski semestar za 2015.

Države članice Europske unije obvezale su se ispuniti ciljeve strategije Europa 2020. te su ih prihvatile i pretvorile u nacionalne ciljeve. Predviđeni utjecaj na rast može se postići samo usklađivanjem i usmjeravanjem pojedinačnih napora svih država. 

Europska unija uspostavila je godišnji ciklus usklađivanja gospodarskih politika pod nazivom europski semestar. Komisija svake godine provodi podrobnu analizu planova proračunskih, makroekonomskih i strukturnih reformi država članica te državama članicama dostavlja preporuke za sljedećih 12 do 18 mjeseci.

Više o europskom semestru možete pročitati na internetskim stranicama Europske komisije: Europski semestar

 

Europska komisija poslala je državama članicama krajem veljače snažan signal o nužnosti provedbe strukturnih reformi i nastavka konsolidacije javnih financija.

U skladu je to s pristupom koji je novi Kolegij povjerenika iznio u studenom i koji je temelj Godišnjeg pregleda rasta za 2015.

Stavlja se novi naglasak na ulaganja, strukturne reforme i fiskalnu odgovornost. Na internetu su dostupni priopćenje za medijeinformativni članakizvješća i komunikacije za sve zemljeizjava potpredsjednika Dombrovskisa i opaske povjerenika Moscovicija

 

Hrvatska bilježi prekomjerne makroekonomske neravnoteže zbog kojih su potrebni posebno praćenje i odlučne mjere politike. Komisija će u svibnju na temelju nacionalnih programa reformi i drugih do tada preuzetih obveza vezanih uz strukturne reforme donijeti odluku o pokretanju postupka za prekomjerne neravnoteže.

U kontekstu slabog rasta, nezapočetog restrukturiranja poduzeća i izrazito lošeg stanja na tržištu rada, znatno su se povećali rizici povezani sa slabom konkurentnošću, velikim vanjskim obvezama i povećanjem javnog duga te slabim upravljanjem u javnom sektoru.

 

Infografika Europski semestar: Makroekonomske neravnoteže i deficit

Infografika Hrvatska: Izvješće za 2015. 

Infografika Postupak u slučaju makroekonomske neravnoteže

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas