20.03.2015. 21.3. - Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1966. godine je proglasila 21. ožujka Međunarodnim danom za eliminaciju rasne diskriminacije. Šest godina ranije, toga je dana policija ubila 69 prosvjednika koji su učestvovali na mirnim demonstracijama protiv zakona koji su podržavali apartheid, sistem rasnog razdvajanja stanovništva Južnoafričke Republike koji je samo bijelcima davao potpuna politička (ali i sva druga) prava, a potpuno je ukinut tek 1994. godine, dolaskom Nelsona Mandele na vlast. 
U Hrvatskoj se Zakon o suzbijanju diskriminacije provodi od početka 2009. godine, a većina pritužbi pučkom pravobranitelju odnosi se na rasnu diskriminaciju što nam govori o vrlo širokoj rasprostranjenosti rasne diskriminacije u hrvatskom društvu. 
Rasnu je diskriminaciju moguće suzbijati podizanjem svijesti, razine znanja o neprihvatljivosti rasističkih i ksenofobnih stajališta te stajališta utemeljenih na predrasudama. Središnje tijelo za suzbijanje rasne diskriminacije u Hrvatskoj je Pučki pravobranitelj, a u Hrvatskoj je diskriminacija zabranjena Ustavom i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.
EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas