24.03.2015. Veća sigurnost proizvoda na europskom tržištu

Globalna trgovina današnjice nosi rizik za potrošače budući da su proizvodi ponekad opasni za zdravlje ljudi i za okoliš. Kako bi se smanjio rizik za potrošače, prošle je godine gotovo 2 500 proizvoda povučeno s tržišta EU ili im je zabranjen ulazak na tržište, a to je rezultat višegodišnjeg rada Europske komisije i država članica. Budući da opasni proizvodi dolaze iz različitih branši, koristi se sustav brzog uzbunjivanja za opasne neprehrambene proizvode, a pokazao vrlo uspješnim u zaštiti europskih potrošača.
 
Sustavom brzog uzbunjivanja omogućeno je brzo širenje informacija o opasnim neprehrambenim proizvodima koji su povučeni s tržišta u bilo kojem dijelu Europe. Temeljem tih informacija poduzimaju se daljnje mjere zaštite u vidu zabrane ili obustave prodaje, povlačenja ili opoziva proizvoda, zabrani uvoza i sl. Prošle je godine u sustavu u kojem sudjeluje 31 zemlja zabilježeno 2 755 takvih mjera o kojima su obaviješteni potrošači na cijelom području Unije. 
 
Glavne kategorije proizvoda u kojima je u 2014. godini bilo potrebno poduzeti korektivne mjere bile su igračke, odjeća, tekstil i modni artikli. Najviše prijava bilo je na opasnosti od ozljede, kemikalija i gušenja. Opasnost od izlaganja kemikalija odnosio se na obuću i kožne artikle, igračke, proizvode za njegu djece i bižuteriju koja je naročito opasna zbog škodljivih teških metala. 
 
Na prvom mjestu zemalja iz kojih dolaze opasni proizvodi je Kina koja je dvije godine na prvom mjestu u sustavu upozorenja prema broju opasnih proizvoda pa Europska komisija s Kinom blisko surađuje putem aplikacije "Sustav brzog uzbunjivanja - KINA" potičući rješavanje ovog problema na terenu, preko kineskih tijela vlasti. 
EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas