26.03.2015. Vijesti s Instituta Ruđer Bošković: Centar za informatiku i računarstvo je partner u tri HORIZON projekata ukupne vrijednosti 21 milijun eura

Centar za informatiku i računarstvo je na zadnjem HORIZON 2020 ICT INFRA EU projektnom natječaju uspio ostvariti stopostotni učinak jer su sva tri predana prijedloga s partnerskim statusom uspješno prošla na natječaju. Riječ je tri HORIZON projekta koji razvijaju kompleksnu arhitekturu i programsku podršku u području znanstvenog računarstva u oblaku (eScience Cloud Computing). Vrijednost projekata je 21 milijun eura, od čega 392 tisuće eura pripada Institutu. U sklopu projekta ovaj najmlađi, ali po povlačenju EU sredstava najuspješniji Centar IRB-a uskoro će zaposliti nekoliko mladih inženjera.
I dok su dva projekta još u fazi ugovaranja prvi projekt EGI-Engage (Engaging the Research Community towards an Open Science Commons) je već ugovoren i započeo je početkom ožujka. Svečano javno lansiranje projekta bit će na EGI konferenciji 2015. u Lisabonu sredinom svibnja.
Ovim HORIZON projektima CIR je kao najmlađi i najmanji odjel IRB-a dosegao pozamašnu brojku od čak 19 europskih projekata vrijednih više milijuna eura.
Naime, ovaj tim od tek 9 stalno zaposlenih stručnjaka pod vodstvom profesora Karolja Skale uspješno aplicira na EU fondove od 2003. godine. Riječ je o projektima iz distribuiranog računarstva kojima se uspostavila složena računalna infrastruktura za razvoj suvremenih istraživanja i rješavanja kompleksnih problema eScience tehnologijom, a kroz koje je omogućena i edukacija nemalog broja stručnjaka koji su stekli znanja u područjima gdje ne postoji dostatna edukacija na sveučilištima.
 
Tekst i fotografija - izvor: Internetska stranica Instituta Ruđer Bošković
EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas