01.04.2015. Tržište pametnih gradova vrijedit će bilijune dolara

Tehnološke kompanije mogu računati na milijunske poslove koje će generirati razvoj devedesetak pametnih gradova do 2025. godine.
Do 2025. godine na svjetskoj razini razvit će se 26 megapolisa i 90 održivih pametnih gradova, a oko 50 posto od njih nalazit će se u Sjevernoj Americi i Europi, nalazi su to globalne studije koju je provela konzultanska kuća Fost & Sullivan. Studija je provedena kao niz smjernica koj će u svojem poslovanju provoditi velike tehnološke kompanije poput IBM-a, Samsunga, GE-a itd., a kako bi unaprijedile svoju ponudu vezano uz tržište koje raste - ono pametnih gradova.
 
Pametno upravljanje
 
Prema procjenama iz studije tržište pametnih gradova vrijedit će do 2020. godine oko 1,5 bilijuna dolara od čega će 24,6 posto biti projekti vezani uz pametno upravljanje (e-upravu) i obrazovni segment. Najbrže če rasti segment energije u pametnim gradovima koji bi za četiri godine trebao ostavriti rast od 25,2 posto i vrijediti 248 milijardi dolara. U idućih 15 godina, pokazuje studija Frost & Sullivan; vladat će i velika potražnja za mobilnim riješenjima posebice u Latinskoj Americi, Africi i istočnoj Europi. U tim dijelovima svijeta bit če to segmet koji će ostavrivati rast od 45 posto. Studija također pokazuje kako će više od 60 posto građana u gradovima u narednih 10-ak godina koristiti e-usluge. Inače, ne postoji jedinstveno stajalište povezano s definicijom pametnih gradova. Jedan pristup odnosi se na integrirane (cjelovite) gradove u kojima se naglasak stavlja na međ usobnu povezanost i pametan razvoj sljede ć ih šest elemenata: gospodarstvo, ljudi, upravljanje, pokretljivost (mobilnost), okoliš i življenje.
 
Poveznice razvoja
 
Razvoj pametnih gradova povezuju sljedeći elementi: snažno uvođenje ICT tehnologije u sve poreposlovnih i privatnih procesa; primjena tzv. pametne mreže u kojoj su na inteligentan i energetski učinkovit način povezani svi elementi toga složenog sustava; internetsko povezivanje svih objekata (Internet of Things – IoT) primjenom M2M (Machine to Machine) komunikacija; smanjenje onečišćenja okoliša kroz uvođenje inteligentnih transportnih sustava; povećanje energetske učinkovitosti kroz primjenu tzv pametnog mjerenja, ali i uvođenjem inovativnih rješenja u građevinarstvu.
 
Ključni parametri kojima će se definirati gradovi budućnosti 2020. godine:
 
Pametna uprava i pametno obrazovanje
e-uprava
e-obrazovanje
plan upravljanja u slučaju katastrofe
 
Pametni građani: Civilno digitalno okruženje
upotreba ekoloških vozila
odgovorni životni izbori
 
 
Pametni energija: Digitalno upravljanje energijom
pametne mreže
pametne tarife
pametni načini pohranjivanja energije
 
 Pametni tehnologija: Beskontaktne veze
4G veze
besplatan Wi-Fi
1 Gbps brzina pohranjivanja
 
Pametni infrastruktura: Digitalno upravljanje infrastrukturom
senzorne veze
digitalno upravljanje vodama i otpadom
 
Pametna mobilnost
unaprijeđeni sustav upravljanja prometom (ATMS)
upravljanje parkinzima
ITS - osiguran naplatni sustav prometa
 
 Pametna gradnja: Automatizirane pametne građevine
automatizacija građevina
 
Pametne građevine, napredni HVAC, svjetlosna oprema
 
Pametno zdravstvo: Tehnologija pametne zdravstvene zaštite
korištenje e-zdravstva
napredni i povezani medicinski uređaji
 
Pametno osiguranje
nadzor, biometrija
kvalitetna zaštita od kriminala, C2 reakcija
 
IZVOR: Poslovni dnevnik
EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas