14.09.2015. Dan prašuma

14. rujna obilježava se Dan prašuma. Prašume su najvrjedniji ekosistem na svijetu, a definiraju se kao prirodne šume bez značajna čovjekovog utjecaja. Razlikujemo prašume umjerene i hladne zone, skandinavske prašume, europske prašume i tropske kišne šume, najpoznatiju vrstu prašume. 
Tropske su prašume najrasprostranjenije i pokrivaju 6 % ukupne površine Zemlje. Nalaze se oko ekvatora, u Srednjoj i Južnoj Americi, Središnjoj Africi, Indiji, Jugoistočnoj Aziji, na krajnjem sjeveru Australije i na Madagaskaru. 
Prašume su izuzetno složeni sustavi raznolikog biljnog i životinjskog svijeta, s temperaturama uravnoteženim tijekom cijele godine. Temperatura se kreće oko 25 celzijevaca, a godišnje padne bar 1 500 mm kiše. Budući da ove šume dosežu i do 70 m, dijele se na slojeve odnosno katove na kojima žive različite biljne i životinjske vrste. 
Važnost prašuma za Zemlju je vrlo velika budući da prašume imaju utjecaj na kišu zato što neravna površina drveća stvara zračne turbulencije koje povećavaju količinu hlapive vode. Tako se stvaraju kišni oblaci. Gledajući ovaj sustav, lako se zaključuje da će nestankom šume padati manje kiše, tla će se lakše sušiti, a temperature rasti što će opasno narušiti klimu na Zemlji. Osim ovoga, prašume su značajne i za oslobađanje kisika u zrak pa ih nazivamo plućima svijeta. Uništavanje prašuma koje su stanište mnogim biljnim i životinjskim vrstama doprinosi globalnom zagrijavanju te opasnosti za izumiranjem mnogih biljnih i životinjskih vrsta. Iako prašume netragom nestaju ustupajući mjesto zelenim pustinjama, obrađenim površinama pod monokulturama, podno Anda se još uvijek može naći iskonska prašuma zahvaljujući teško prolaznom gorskom lancu. 
U Hrvatskoj imamo tri prašume: Ćorkova uvala unutar NP Plitvička jezera, Ramino korito na području PP Velebit i Muški bunar na jugoistočnom dijelu Psunja. 
EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas