02.11.2015. Europski dan jednakih plaća

U Europi postoje zakoni o jednakim plaćama, no države članice ne provode ih dovoljno na terenu. Prošle je godine Europska komisija državama članicama uputila Preporuku o rješavanju problema razlike u plaćama. Europska komisija državama članicama, tijelima lokalne vlasti i ostalim dionicima pruža podršku kako bi im pomogla u mijenjanju situacije na terenu. No zadnjih je godina ostvareno malo ili ništa.

Ponedjeljak, 2. studenoga dan je u godini kada žene u Europi prestaju primati plaću, dok muškarci nastavljaju zarađivati do 31. prosinca. Prosječna satnica za žene u Europi 16,3 posto je manja nego za muškarce, pa žene svake godine efektivno 59 dana besplatno obavljaju posao jednake vrijednosti. Ravnopravnost muškaraca i žena jedna je od temeljnih vrijednosti Europske unije, no 2. studenoga podsjeća nas da to nije i jedna od njezinih temeljnih stvarnosti.

Razlike u plaćama između žena i muškaraca već su i kratkoročno nepravedne, neopravdane i neprihvatljive. No dugoročno se te razlike tijekom ženine karijere akumuliraju te rezultiraju još znatnijom razlikom u mirovinskim primanjima: mirovine žena u prosjeku su 39 posto manje od mirovina muškaraca. Danas objavljeni rezultati savjetovanja Komisije o ravnopravnosti žena i muškaraca potvrđuju da Europljani razliku u plaćama smatraju najvažnijom neravnopravnošću koju treba otkloniti.

U Europi postoje zakoni o jednakim plaćama, no države članice ne provode ih dovoljno na terenu. Prošle je godine Europska komisija državama članicama uputila Preporuku o rješavanju problema razlike u plaćama. Europska komisija državama članicama, tijelima lokalne vlasti i ostalim dionicima pruža podršku kako bi im pomogla u mijenjanju situacije na terenu. No zadnjih je godina ostvareno malo ili ništa. Osim što ženama moramo zajamčiti jednaku plaću na tržištu rada, moramo im omogućiti i pristup tržištu rada u jednakom trajanju kao i muškarcima. Kraće vrijeme na tržištu rada povećava razliku u mirovinama. To je istodobno pitanje načina razmišljanja i prilika.

U svom Programu rada za 2016. Europska komisija navodi mjere koje će poduzeti kako bi zaposlenim roditeljima i osobama koje skrbe o nemoćnim članovima obitelji olakšala usklađivanje obiteljske skrbi i karijere. Tom će se inicijativom pristupiti rješavanju pitanja nedostatka cjenovno pristupačnih usluga čuvanja djece, nefleksibilnog radnog vremena i nepostojanja poticaja za muškarce da preuzmu veću odgovornost za skrb o članovima obitelji. Trenutna dinamika smanjenja razlike u plaćama među spolovima toliko je spora da ćemo morati čekati još sedamdeset godina da bismo ostvarili jednakost u plaćama – to nije jedna generacija, već dvije. Razlika u plaćama tiče se svih i svi će biti na dobitku ako je uklonimo. Vrijeme je da ta razlika nestane.

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas