12.11.2015. Europski revizorski sud daje pozitivnu ocjenu za izvršenje proračuna EU-a

Ni na prihodovnoj strani ni na strani administrativnih rashoda nisu uočene bitne pogreške. Ukupna stopa pogreške za plaćanja u padu je drugu godinu zaredom te je 2014. iznosila 4,4 %. U svojem godišnjem izvješću o izvršenju proračuna EU-a u 2014. Sud je istaknuo i da je Komisija ostvarila napredak u povećanju transparentnosti i apsorpcije u pogledu upravljanja sredstvima EU-a.

„Novac EU-a pripada našim građanima i dužni smo im osigurati da svaki euro bude dobro utrošen. Dijelimo mišljenje Suda da nove okolnosti zahtijevaju nov način djelovanja. Mi se u Komisiji trudimo uskladiti proračun s prioritetima, usmjeriti ga na rezultate i ojačati kontrolu.” izjavila je Kristalina Georgieva, potpredsjednica Europske komisije nadležna za proračun i ljudske resurse.

Osiguravanje pravilnog upravljanja sredstvima EU-a

Stope pogreške ne znače prijevaru, već su uglavnom posljedica složenih administrativnih postupaka koji nisu provedeni prema očekivanjima. Europska komisija poduzela je niz mjera kako bi osigurala da svaki euro iz proračuna EU-a bude dobro utrošen.

1. Projekti financirani sredstvima EU-a moraju imati dodatnu vrijednost za društvo. Zato smo uspostavili ojačani okvir uspješnosti usmjeren na rezultate.

2. Iako usmjerena na rezultate, Komisija se i dalje obvezuje na pojednostavnjenje postojećih pravila.

3. Strogi financijski ispravci i povrati.

4. Bolja kontrola potrošnje sredstava EU-a u državama članicama.

Dodatne informacije: IP-15-6024

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas