27.11.2015. Komisija predložila sustav osiguranja bankovnih depozita

U posljednjoj se krizi pokazalo da veliki ekonomski i financijski šokovi mogu oslabiti povjerenje u bankarski sustav. Bankarska unija uspostavljena je radi jačanja povjerenja u banke koje u njoj sudjeluju: europski sustav osiguranja depozita (EDIS) ojačat će bankarsku uniju, poduprijeti zaštitu deponenata, povećati financijsku stabilnost te dalje smanjivati povezanost banaka i država.

Poruka povjerenika za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, Lorda Hilla Language icon EN

U krizi su na vidjelo izašle slabosti cjelokupne strukture jedinstvene valute. U međuvremenu uspostavili smo jedinstveno nadzorno tijelo i jedinstveno sanacijsko tijelo. Sada trebamo poduzeti korake za uspostavu jedinstvenog sustava osiguranja depozita. Pritom moramo osigurati, korak po korak, da smanjenje rizika prati podjelu rizika. Odlučni smo u namjeri da to ostvarimo.”

Današnje mjere jedan su od niza koraka utvrđenih u Izvješću petorice predsjednikapdfLanguage icon EN za jačanje ekonomske i monetarne unije EU-a. Prema zakonodavnom prijedlogu Komisije depoziti građana bili bi osigurani na razini europodručja. Uz prijedlog predstavljena je i Komunikacija kojom se istodobno uz rad na prijedlogu EDIS-a utvrđuju i druge mjere za daljnje smanjenje preostalih rizika u bankarskom sustavu.

Sustav bi se uspostavljao postupno u tri faze. Sastojao bi se od reosiguranja nacionalnih sustava osiguranja depozita, a nakon tri godine prerastao bi u sustav suosiguranja u kojem bi se tijekom vremena postupno povećavao doprinos europskog sustava osiguranja depozita. U zadnjoj fazi predviđen je potpuni europski sustav osiguranja depozita u 2024. Sustav uključuje niz snažnih zaštitnih mehanizama protiv „moralnog hazarda” i neprimjerene uporabe kako bi se nacionalne sustave potaklo na oprezno upravljanje potencijalnim rizicima. EDIS će nacionalnim sustavima biti dostupan samo ako su oni u potpunosti u skladu s mjerodavnim zakonodavstvom Unije. 

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije nadležan za euro i socijalni dijalog, izjavio je: „Dovršenje bankarske unije ključno je za otpornu i uspješnu ekonomsku i monetarnu uniju. Prijedlog Komisije o europskom sustavu osiguranja depozita temelji se na nacionalnim sustavima osiguranja depozita i bio bi dostupan samo ako se u potpunosti provedu zajednički dogovorena pravila. Istodobno trebamo poduzeti daljnje mjere za smanjenje rizika u bankarskom sustavu. Moramo oslabiti vezu između banaka i država te u praksi provoditi dogovorena pravila prema kojima porezni obveznici ne bi trebali biti prvi koji plaćaju u slučaju propasti banaka.”

Za više informacija:

IP-15-6152

MEMO/15/6153 Language icon EN

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas