27.11.2015. Godišnji pregled rasta 2016.: Jačanje oporavka i poticanje konvergencije

Uz godišnji pregled rasta tradicionalno se predstavlja i izvješće o mehanizmu upozoravanja, gdje se navode države članice kojima je potrebno temeljito preispitivanje radi procjene jesu li pogođene neravnotežama. Tijekom ciklusa Semestra 2016. za 18 zemalja provest će se temeljito preispitivanje u okviru izvješća o mehanizmu upozoravanja, među kojima je i Hrvatska.

Godišnjem pregledu rasta priložen je i Komisijin nacrt Zajedničkog izvješća o zapošljavanju koje je potrebno usvojiti zajedno s Vijećem (na temelju članka 148. UFEU-a). U njemu se analizira situacija u pogledu zapošljavanja i socijalna situacija u Europi te politički odgovori država članica. Iz izvješća se vidi da se suštinske strukturne reforme isplate. Također, razmatra se i potencijal za poboljšanje zapošljavanja i socijalne situacije u EU-u kao cjelini.

Kao što je već najavljeno, Komisija namjerava postupno povećavati svoju potporu tehničkoj pomoći u okviru Službe za potporu strukturnim reformama. U sklopu današnjeg paketa je stoga prijedlog financiranja tehničke pomoći državama članicama koja se može pružiti na zahtjev.

Za više informacija:

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas