04.12.2015. Europske gastronomske zanimljivosti

Europsko područje svoju zanimljivost može zahvaliti i različitostima kultura i tradicija, ali i klimatskim uvjetima koji blagtvorno djeluju na uzgoj hrane. Narodi Europe ponose se tisućama proizvoda koji krase njihove trpeze, a stoljetne se tehnike prenose generacijama i kao takve jamče vrhunsku kvalitetu. Od jednostavnih zalogaja spravljenih gotovo ni iz čega do pravih gastronomskih remek-djela. 
Budući da je europsko područje raznoliko kuturama i podnebljima, može se pohvaliti izuzetnim proizvodima vrhunske kvalitete i posebnih svojstava. Od mediteranskih maslina okupanih suncem do hrane dimljene na drvetu Crne šume, sve su to okusi Europe koji se, iako sasvim različiti, međusobno odlično nadopunjuju. Jednako kao zemlje Europske unije, njih 28. 
Kako bi se zaštitila i očuvala tradicija i baština, Europska je unija osmislila sustave kvalitete u kojima je do danas preko 1 200 naziva prehrambenih proizvoda zaštićeno oznakom kvalitete Europske unije za poljoprivredne i prehrambene proizvode (ZOI, ZOZP, ZTS). Ovi sustavi obuhvaćaju sve vrste proizvoda od ribe i mesa do kruha, keksa, kolača, napitaka, a čak je više od 1 700 vina i oko 330 žestokih pića ponijelo oznaku ZOI ili ZOZP. 
EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas