02.02.2016. Platformom REFIT do ostvarenja bolje regulative i boljih rezultata

Želimo li ostvariti ono što građani od nas očekuju, preispitivanje i poboljšanje postojećih propisa EU-a jednako je važno kao i donošenje novih prijedloga. Zakonodavstvo EU-a mora ostati svrsishodno, ažurirano i što jednostavnije. Kako bismo to osigurali, moramo čuti mišljenje onih koji ga doista dobro poznaju: građana, malih poduzetnika i javnih službenika, koji se svakodnevno susreću s prednostima, ali ponekad suočavaju i s neučinkovitostima naših zakona i načinom njihove provedbe u državama članicama. Svrha je platforme REFIT da prikupi njihova mišljenja, ocijeni ih i pretvori u pragmatične i operativne prijedloge Europskoj komisiji., izjavio je u petak, 29. siječnja 2016.  prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans. 

Kontekst:

Platforma REFIT najavljena je 2015. u okviru Plana za bolju regulativu gifLanguage icon EN. Sastoji se od skupine dionika koja broji 18 članova i dva predstavnika Europskog gospodarskog i socijalnog odbora i Odbora regija te skupine predstavnika vlada s po jednim stručnjakom na visokoj razini iz svake od 28 država članica EU-a. Članovima će podršku u radu pružati Glavno tajništvo Komisije. Članovi skupine dionika odabrani su putem javnog poziva na podnošenje prijava. Komisija je nastojala postići uravnoteženu zastupljenost različitih sektora, interesa, regija i spolova.

Program REFIT od svojeg je pokretanja u 2012. već ostvario rezultate u mnogim područjima poslovanja. S pomoću mjera programa REFIT, primjerice, naknade za usklađenost sa zakonodavstvom o kemikalijama za MSP-ove smanjene su do 90 %, uvođenjem alata e-nabave smanjeni su troškovi javne nabave do 20 %, a uvedena su i razna izuzeća za MSP-ove u pogledu posebno teških regulatornih opterećenja. U svojem Programu rada za 2016. Komisija je utvrdila 40 inicijativa u okviru REFIT-a u različitim područjima politika.

Komisija je 19. svibnja 2015. predstavila svoj Plan za bolju regulativupdfLanguage icon EN kako bi promijenila područja koja uređuje EU i način na koji ih uređuje. Europska unija, njezine institucije i njezin zakonodavni okvir u službi su građana i poduzetnika, koji to moraju osjetiti u svojem svakodnevnom životu i radu. Moramo ponovno uspostaviti njihovo povjerenje u našu sposobnost ostvarivanja rezultata. Junckerova Komisija predstavlja novi početak. Naš je prioritet ponuditi rješenja važnih pitanja koje države članice ne mogu riješiti same.

Dodatne informacije: 

„Smanjenje opterećenja” – alat za doprinos dionikaLanguage icon EN

Priopćenje za medije: IP-16-188

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas