29.02.2016. Potpredsjednik Europske Komisije Valdis Dombrovskis u Hrvatskoj

Tijekom posjeta sastao se s predsjednicom Republike Hrvatske gđom Kolindom Grabar Kitarović  s kojom je izmijenio mišljenja o važnim gospodarskim, fiskalnim i socijalnim pokazateljima u Republici Hrvatskoj, kao i o potrebi provođenja strukturnih reformi.

Potpredsjednik Dombrovskis posjetio je i Hrvatski sabor gdje je razgovarao s predsjednikom Sabora, akademikomŽeljkom Reinerom,  nakon čega je uslijedio zajednički sastanak s članovima Odbora za europske poslove, Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, Odbora za financije i državni proračun, Odbora za gospodarstvo te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije. "Hrvatska ostvaruje skroman gospodarski oporavak, ali za održiv gospodarski rast potrebne su ambiciozne reforme. I tu parlament ima važnu ulogu, jer brojne reforme treba izglasati u Saboru", izjavio je potpredsjednik Dombrovskis.

Potpredsjednik Dombrovskis sastao s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske g. Tihomirom Oreškovićem, a na zajedničkom sastanku u Vladi imao je priliku razgovarati  s ministrima financija g. Zdravkom Marićem, vanjskih i europskih poslova g. Mirom Kovačem, gospodarstva g. Tomislavom Panenićem, regionalnog razvoja i europskih fondova, g. TomislavomTolušićem, rada i mirovinskog sustava, gđom Nadom Šikić, pravosuđa g. Antom Šprljom,  te ministricom uprave gđom Dubravkom Jurlinom Alibegović.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s premijerom Oreškovićem,  potpredsjednik Dombrovskis zahvalio je premijeru i ministrima na spremnosti za provođenje reformi. Upozorio je na nedostatan napredak Hrvatske u ispunjavanju preporuka koje su izdane u okviru Europskog semestra, u 2015. godini.Pritom je izjavio: "Zadovoljni smo s činjenicom da je Vlada odlučila da će deficit svesti na razinu ispod 3%. Europska komisija je spremna pomoći pri provođenju reformi kroz Službu za potporu strukturnim reformama koja djeluje u okviru Komisije."             

U okviru posjeta, potpredsjednik Dombrovskis susreo se i  s guvernerom Hrvatske narodne banke g. Borisom Vujčićem, kao i sa socijalnim partnerima – predstavnicima sindikata i Hrvatskom udrugom poslodavaca. Potpredsjednik Dombrovskis najavio je socijalnim partnerima objavu izvješća za Hrvatskupdf u okviru Europskog semestra objasnivši da pred Hrvatskom, iako su prisutni znaci gospodarskog oporavka, tek predstoje teški reformski procesi.

Izvor

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas