02.03.2016. Što je europsko-američki sustav za zaštitu privatnosti?

Europska komisija je 29. veljače 2016. objavila komunikaciju u kojoj se analizira sve što je poduzeto kako bi se vratilo povjerenje u transatlantske prijenose podataka nakon otkrića o prisluškivanju iz 2013.

Europska komisija je objavila i nacrt svoje „odluke o primjerenosti“ te tekstove koji će činiti europsko-američki sustav za zaštitu privatnosti.

Nacrt obuhvaća načela sustava za zaštitu privatnosti kojih se poduzeća moraju pridržavati te pismene obveze američke vlade (koje će biti objavljene u američkom saveznom registru) o provedbi dogovora, uključujući jamstvo o mjerama zaštite i ograničenjima glede prava tijela javne vlasti na pristup podacima.

Potpredsjednik Ansip izjavio je: „Europsko-američki sustav za zaštitu privatnosti sada počinjemo pretvarati u stvarnost. Na obje strane Atlantika radi se na potpunoj zaštiti osobnih podataka građana te na pripremi naših zemalja za iskorištavanje prilika koje nudi digitalno doba.“

Povjerenica Jourová dodala je: „Zaštita osobnih podataka moj je prioritet, kako u EU u tako i na međunarodnoj razini. Europsko-američki sustav za zaštitu privatnosti snažan je novi okvir utemeljen na robusnoj provedbi i nadzoru, jednostavnijoj pravnoj zaštiti pojedinaca te, prvi put, pismenom jamstvu naših američkih partnera o ograničenjima i mjerama zaštite glede prava tijela javne vlasti na pristup podacima zbog nacionalne sigurnosti.“

Sljedeći su korak konzultacije s odborom sastavljenim od predstavnika država članica i dobivanje mišljenje tijelâ za zaštitu podataka u EU-u (radna skupina iz članka 29.), nakon čega će Kolegij povjerenika donijeti konačnu odluku.

Priopćenje za medije

Priopćenje za medije o reformi zaštite podataka

Izvor

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas