03.03.2016. Predložen je novi instrument za pomoć u nuždi radi bržeg reagiranja na krize u EU

Europska komisija danas je predložila novi instrument za pomoć u nuždi unutar Europske unije kako bi se omogućila brža i usmjerenija reakcija na velike krize, npr. pružanje pomoći državama članicama koje su suočene s velikim brojem izbjeglica.

Inicijativa je iznesena u trenutku u kojem je izbjeglička kriza dosegnula dosad neviđene razmjere, zbog čega u više država članica postoji potreba za trenutnom hitnom podrškom jer je na njihovu državnom području udomljen velik broj izbjeglica.

Komisija je od samog početka odlučna državama članicama pružiti sve moguće oblike pomoći, a današnji se prijedlog izravno nadovezuje na zasjedanje Europskog vijeća 18. i 19. veljače, na kojem su države članice pozvale Komisiju da razvije kapacitete potrebne za pružanje unutarnje pomoći u nuždi.

Novi bi instrument mogao biti od pomoći državama članicama čiji su kapaciteti za odgovor na krizne situacije preopterećeni zbog hitnih i izvanrednih okolnosti, npr. zbog iznenadnog priljeva izbjeglica ili drugih velikih poremećaja.

Pružanje pomoći u izvanrednim situacijama temelji se na članku 122. stavku 1. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU).

Izvor

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas