01.04.2016. PAMETNA KACIGA I ODJEĆA POMAŽU MOTOCIKLISTIMA U SLUČAJU SUDARA

I-VITAL sistem napravljen je od dva glavna dijela, kompleta povezana s aplikacijom na pametnom telefonu. Prvi dio je I-VITAL sistem za kacigu, a drugi za odjeću. Oba se kompleta mogu koristiti odvojeno ili zajedno, a imaju slične senzore za praćenje vitalnih znakova te detekciju nesreće te je osiguran bezičan prijenos podataka s korisnikova pametnog telefona.

Pokrenuta aplikacija iz zaštitnog odijela i kacige, na pametni telefon prikuplja informacije o zdravstvenom stanju motociklista i detektira eventualne nesreće. U slučaju nesreće, uspostavlja se poziv i što je još važnije, sustav automatski šalje podatke o nesreći i stanju motociklista, a to je i posebnost sustava I-VITAL.

Iako je tehnologija ista, svaki je pojedini element prilagođen korisniku imajući u vidu fizička i druga ograničenja. Prikupljaju se informacije o otkucajima srca, tjelesnoj temperaturi i vlažnosti, a u kagicu su ugrađeni senzori za praćenje svijesti u slučaju nesreće.

Kako senzori u opremi traže stalno napajanje energijom, odlučeno je da se razviju odvojeni sustavi napajanja energijom pa tako kaciga koristi snagu vjetra, a oprema u sebi ima integrirane solarne ćelije.

Za razliku od prometnih nesreća, motociklističke su nesreće vrlo nepredvidive budući da u mnogim nesrećama nema korelacije između uništenosti motocikla i povreda motociklista. U nekim slučajevima motocklist se odvaja od motocikla pa udarac motocikla nema veze s povredama motociklista i baš je iz toga razloga još veća važnost senzora u opremi motociklista, a ne u samom motociklu.  

Više o samom projektu. 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas