06.04.2016. EU će podržati obrazovanje u kriznim situacijama za više od 2 300 000 djece u 42 zemlje

To odražava prethodnu obvezu Komisije da 4 % proračuna za humanitarnu pomoć izdvoji za obrazovanje.

Tim će se sredstvima osigurati potpora za više od 2 300 000 djece u 42 zemlje diljem svijeta, a usmjerit će se u regije u kojima postoji veći rizik da djeca neće pohađati školu ili će im se školovanje prekinuti. Među tim su regijamaBliski istok (posebno Sirija i Irak), istočna, središnja i zapadna Afrika, Azija, Ukrajina, srednja Amerika i Kolumbija.

Danas ispunjujemo i nadmašujemo svoje obećanje da ćemo učetverostručiti potporu obrazovanju u kriznim situacijama s 1 % na 4 % proračuna za humanitarnu pomoć. Iznos potpore povećava se s 11 milijuna eura 2015. na 52 milijuna eura 2016.  Današnjim ulaganjem u obrazovanje djece u zonama sukoba i drugim kriznim situacijama ulaže se u suzbijanje rizika od nastanka „izgubljene generacije”, a to je ujedno i zalog za budućnost. Ponosan sam što Europska unija postaje predvodnica u tom području. Pohvaljujem i Europski parlament koji je uspješno osigurao dodatna sredstva EU-a za ovu akciju i njezinu daljnju potporu. Sada pozivam sve donatore humanitarne pomoći da slijede naš primjer, rekao je povjerenik EU-a za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides. 

Tim sredstvima poduprijet će se pristup obrazovanju u kriznim situacijama, uključujući obrazovanje o opasnostima od mina, obrazovanje o životnim vještinama i strukovno obrazovanje, kao i rekreativne aktivnosti i psihosocijalnu potporu. Djeca će imati koristi i od osiguravanja nastavnih materijala i osnivanja novih obrazovnih ustanova. U osposobljavanju će sudjelovati učitelji, roditelji i njegovatelji.

Potpora će se pružati putem nevladinih organizacija,agencija Ujedinjenih naroda i međunarodnih organizacija. Primjerice, UNICEF će poboljšati kvalitetu obrazovnog okruženja djece u Aleppu, Sirija, osiguravanjem solarnih ploča u školama u kojima često dolazi do prekida opskrbe električnom energijom. Sirijskoj djeci osigurat će se jeftina računala i tableti kako bi u školama mogla pristupiti digitalnim resursima. Organizacija Save the Children poboljšat će pristup kvalitetnom obrazovanju za djecu u izbjegličkim kampovima u Etiopiji obrazovanjem učitelja i renoviranjem ili stvaranjem novih sigurnih prostora za učenje.

Ciljne zemlje 

Afganistan, Armenija, Gruzija, Burkina Faso, Kamerun, Čad, Niger, Nigerija, Srednjoafrička Republika, Kolumbija, Demokratska Republika Kongo, Džibuti, Ekvador, Egipat, El Salvador, Etiopija, Gvatemala, Honduras, Indija, Iran, Irak, Kenija, Libanon, Libija, Madagaskar, Mali, Mauritanija, Mjanmar, Pakistan, Palestinski okupirani teritorij, Filipini, Somalija, Republika Južni Sudan, Sudan, Sirijska Arapska Republika, Tanzanija, Burundi, Ruanda, Uganda, Ukrajina i Jemen.

Izvor

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas