31.05.2016. Voda je izvor života

Živimo u vrijeme i u zemlji u kojoj je tekuća voda lako dostupna pa se većina prema njoj odnosi kao nepresušnom vrelu, što je ekološki neprihvatljivo ponašanje. Pitke vode na Zemlji nema dovoljno, a pristup čistoj vodi ključan je za stanovništvo. Poplave i suše sve su češće i intenzivnije, tome smo svjedočili na našim prostorima, ali i tijekom proteklih nekoliko dana na području Njemačke, na kojem su poplave i bujice bile nezapamćenih razmjera. Upravljanje vodom itekako je bitno i tiče se svakoga od nas. Iako je Europa razvijeno područje i najstariji kontinent, na njenom je području 11 % stanovništva pogođeno oskudicom vode, a tome u prilog ide i neracionalna potrošnja. Naime, dnevno nam je potrebno 50 - 100 litara vode, no u Europi je prosjek 200 litara dnevno! 

Veseli činjenica da je cilj Europe dobro ekološko i kemijsko stanje jezera i rijeka, a zaštićene su i podzemne vode, što je jedna od najvažnijih stvari budući da su baš podzemne vode izvori pitke vode. 

Dolazi ljetno vrijeme i povećava se mogućnost od suše. Nekoliko savjeta za bolje gospodarenje vodom, utjecat će na kućni budžet, a i Zemlji će pomoći da lakše diše:

  • kapanje vode u stanovima brzo popravite. Popravit ćete morati svakako, a što duže odgađate, imat ćete i veći račun za vodu!
  • ne ostavljajte vodu da teče bez potrebe. Dok perete zube, ruke ili posuđe, gasite vodu.
  • tuširanje, naročito kratko, uvijek je bolje od kupanja u kadi
  • koristite kišnicu
  • koristite prirodne načine pranja, izbjegavajte deterdžente
  • ulje i lijekove posebno zbrinite. Pritom to nikako nije odvod sudopera ili zahodske školjke! 

Živimo na području koje ima dobru pitku vodu. Iskoristite to! Vodu iz boce zamijenite vodom iz slavine. Tako ćete smanjiti i količinu plastičnog otpada i višestruko dobro utjecati na Zemljin opstanak. 

Želite li doznati više o vodnoj politici EU-a, posjetite mrežne stranice http://water.europa.eu/policy

 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas