27.06.2016. Uz obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zloporabe droga i nezakonite trgovine drogama

Godine 1987. Glavna je skupština UN-a proglasila 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zloporabe droga i nezakonite trgovine drogama u cilju postizanja međunarodnog društva bez droga. Svake se godine uz ovaj dan građani upozoravaju na problem raširenosti zloporabe opojnih droga te se zajedničkim snagama suprotstavljaju tom problemu. Cilj aktivnosti kojima se obilježava ovaj dan je osvještavanje građana, naročito mladih, a kroz brošure i informativne materijale zainteresiranima se približava institucionalni i vaninstitucionalni model borbe protiv bolesti ovisnosti.

U Hrvatskom je Saboru tijekom lipnja 2015. godine predstavljeno Europsko izvješće o drogama, Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama te su doneseni novi podaci i komentari o stanju problema droga. Posebno je istaknuta usporedba stanja i novih trendova zloporabe droga u Republici Hrvatskoj u odnosu na Europsku uniju, a izražena je i zabrinutost zbog tempa pojavljivanja novih psihoaktivnih tvari na području EU. Kako bi se doskočilo ovome problemu, potrebno je kontinuirano praćenje problema povezanih s poznatim drogama, ali važno je i pratiti novosti u ovoj problematici kako pravovremena reakcija ne bi izostala. Politički okvir za ovo djelovanje nalazimo u EU strategiji za droge te u pratećim akcijskim planovima.

 

Prema podracima Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), Europa je važno tržište za droge budući da osim vlastite proizvodnje, drogu nezakonito uvozi i iz drugih zemalja pa se svakotjedno na tržištu pronađu dvije nove vrste droga.  

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas