28.11.2016. Međunarodni dan bez kupnje

U subotu 26.11. obilježen je Međunarodni dan bez kupnje. Obilježava se svake godine posljednje subote u studenome kako bi se ljude potaknulo da promišljaju svoj odnos prema kupovanju. Ideja ovoga dana nije bojkot trgovine već poticanje potrošača da promišljeno i "hladnih glava" pristupaju činu potrošnje. 

Svi smo mi potrošači i bar ćemo se jednom u životu sresti s nekom reklamacijom ili sličnim postupkom u kojemu ćemo trebati znati svoja potrošačka prava i obaveze. Kao Europljani, imamo sreću živjeti u uređenom društvu u kojemu se prava potrošača mogu i trebaju tražiti. Visoka razina pravne zaštite osigurana je uz godišnji trošak od samo 5 eurocenti po osobi u okviru programa EU-a za zaštitu potrošača za razdoblje 2014. - 2020. Politika EU-a osigurava i visoku razinu sigurnosti potrošača u mnogim područjima, a vrlo strogi sigurnosni standardi primijenjeni su na igračke, električne uređajue, kozmetiku, hranu, farmaceutske proizvode, opremu za osobnu zaštitu, upaljače, strojeve i rekreacijska plovila. Zahvaljujući ovim sigurnosnim standardima, neispravni se proizvodi povlače s tržišta. Govoreći u brojkama, EU svake godine zaprimi više od 2000 dojava o nesigurnim proizvodima, prvenstveno igračkama, odjeći i tekstilu.

Interesi potrošača zaštićeni su i na područjima poštene poslovne prakse, reklamiranja, cijena, označavanja, ugovaranja, prodaje na daljinu ili od vrata do vrata, području nekretnina za odmor i paket-aranžmana za odmor te prava putnika na putovanjima. 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas