06.12.2016. Dok je pirata, bit će i gubitaka

Lažni proizvodi na tržištu nisu novost, a zahvaćaju gotovo sve proizvode kojima se trži: od hrane preko odjeće pa do glazbe. Procjenjuje se da se prisutnošću lažnih proizvoda na tržištu, svake godine izgubi više od 364 milijarde kuna, što u postotcima izraženo znači 7,4 % ukupnih prihoda od prodaje u devet sektora. Svake godine gospodarstvo Europske unije izgubi i 267 milijardi kn zbog krivotovorenja i piratstva, a to izravno utječe i na smanjenje potrošnje u najzahvaćenijim sektorima kao što su kozmetika, odjeća, obuća, odjevni dodaci, sportska oprema, igračke, nakit, ručni satovi, torbice, jaka alkoholna pića i vino, farmaceutski proizvodi te snimljena glazba. Krivotvorenje donosi gubitke prodaji, što izravno utječe na 500 000 neotvorenih ili izgubljenih radnih mjesta u Europskoj uniji, a neizravno, ako uzmemo u obzir posljedice krivotvorenja na druge sektore, govorimo o gubitku još 290 000 radnih mjesta. 

Ovo su podaci u koje nisu uključeni gubici uzrokovani neplaćanjem poreza na dobit, PDV-a i trošarina. Uključimo li i te podatke, govorimo o brojci od 109 milijardi izgubljenih kuna! 

Naravno, stanje se razlikuje od zemlje do zemlje, no gledajući cjelokupan prostor Europske unije u kontekstu piratstva, možemo govoriti o negativnom utjecaju koji krivotvorenje i piratstvo imaju na gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta u Europskoj uniji. 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas