20.12.2016. Upoznajmo Europu: Berlin, grad po mjeri čovjeka

Berlin je glavni grad Republike Njemačke i broji gotovo 4 milijuna stanovnika. Kažu da je sasvim različit od drugih njemačkih gradova, a tome sigurno pridonosi i to što je grad umjetnika, grad različitih kultura i grad u kojemu svatko može biti baš i samo svoj. Multikulturalnost se svake godine osjeća sve jače, Berlin se mijenja i raste, čemu pridonosi i porast nataliteta. Ne čudi, obzirom na mogućnosti koje ovaj grad nudi onima koji sjedaju u njegovo toplo krilo.

Od mog prvog boravka u Berlinu, 1988. godine pa do danas, ovaj se stari dečko i mijenjao i prkosio promjenama istovremeno. Te davne godine Berlin je bio grad sjedokosih šetača. Na gradilištima se čuo poznat jezik, a zid je dijelio grad na istočni i zapadni dio. Prometna kultura, dobro riješen javni prijevoz i velik broj biciklista nešto su što se nije promijenilo svih ovih godina. Promjena je recimo, zadesila šetače. Danas umjesto sjedokosih, pločnicima hodaju šetači svih boja kose i kože, djeca trčkaraju i boje grad.

I rušenje zida donijelo je promjene. Spojilo se bogato i siromašno, život grada preselio se u istočni dio. Stvorene su umjetničke oaze, otvorena su dugo zapostavljana mjesta i Berlinu je udahnut novi život. Svakih nekoliko godina osjetim skokove u njegovoj mjeni, a uvijek se s istom radošću vraćam buvljacima. Berlinski buvljaci nude za svačiji ukus i igle i lokomotive, već kako kome što treba. Cijene pristupačne i sasvim različite od drugih velikih europskih gradova.

Kao i kod nas, mijenjaju se radnje, mijenjaju se izlozi. Mijenjaju se i frekventna mjesta u gradu, ali ostaje duh grada kojega treba vidjeti. Dodirnuti prošlost u Charlottenburg palači, udahnuti šumu u Grunewaldu ili pak osjetiti bilo grada u nekom od tunela podzemne željeznice. Svakako postati neko dijete s kolodvora ZOO ili biti jedan Berliner, sve se to može u gradu promjene, umjetnosti i mogućnosti za dobar život. (NS)

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas