28.12.2016. Prodaja u inozemstvu

Ulaskom u Europsku uniju naši su poljoprivrednici dobili mogućnost svoje proizvode plasirati na veliko tržište Unije i tako si osigurati egzistenciju te mogućnost razvoja proizvodnje. Vrlo se često javlja pitanje kako se na obiteljskim imanjima mogu proizvoditi alkoholna pića te na koji se način ista mogu plasirati na tržište Europske unije. 

Otkako je Hrvatska postala punopravna članica Europske unije, trgovina s drugim državama članicama postala je slobodna i provodi se bez naplate carinskih davanja. Hrvatski proizvođači jakih alkoholnih pića trebaju biti upisani u Registar trošarinskih obveznika pri Ministarstvu financija, u Upisnik destilatera pri Ministarstvu poljoprivrede, a objekt za proizvodnju jakih alkoholnih pića treba upisati u Registar subjekata u poslovanju s hranom neživotinjskog podrijetla pri Ministarstvu zdravlja. Proizvod je potrebno označiti sukladno propisima Europske unije i Republike Hrvatske, prema odredbama Pravilnika o jakim alkoholnim pićima, Pravilnika o upisniku destilera. 

Posebnih općih pravila ustvari nema, ali ako postoje izuzeci u nekim zemljama, izvoznik je dužan zadovoljiti uvjete zemlje u koju izvozi. Budući da su propisi podložni promjenama, valja se informirati o svemu prije započinjanja posla, tijekom izvršenja te nakon, kako bi se mogle pratiti promjene u zakonodavstvu. 

O zajedničkoj trgovinskoj politici EU pročitajte više na ovoj poveznici. 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas