06.02.2017. Očuvanje prirode za očuvanje života

U posljednje vrijeme svjedočimo sve težim posljedicama klimatskih promjena nastalih djelovanjem čovjeka na prirodu. Poznato je da nekontroliranim krčenjem šuma uništavamo floru i faunu i stvaramo klizišta, ali manje je poznato da su nam šume i vrlo važna obrana od udara groma! U Bangladešu je prošle godine prijavljeno 350 smrtnih slučajeva uzrokovanih udarom groma, ali pretpostavlja se da je taj broj veći s obzirom da ljudi u ruralnim područjima policiji ne prijavljuju sve smrtne slučajeve. Ruralna su područja naročito na udaru zato što su, da bi se dobile obradive površine, posječene šume. Kako bi se apsorbirali udari groma, u Bangladešu su odlučili posaditi milijun palmi. 

Krčenje šuma je i inače jedan od važnijih faktora povećane smrtnosti uslijed udara groma. Stručnjaci napominju kako stabla svojim granama apsorbiraju udare groma pa su vrlo važna u smanjenju stope smrtnosti od udara groma. 

Europska unija nema zajedničku šumarsku politiku, ali brojne europske politike i inicijative utječu na šume na teritoriju EU, ali i izvan njega. Dakle, šume su prvenstveno u nacionalnoj nadležnosti. 

Više o temi Europske unije i šuma pročitajte ovdje. 

 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas