06.03.2017. Rad nedjeljom

Rad nedjeljom često je tematizirana problematika u Hrvatskoj, vjerojatno zato što u tome prednjačimo u Europskoj uniji. Naime, u odnosu na zemlje Europske unije, u Hrvatskoj čak 36,7 posto radnika radi nedjeljom, dok je u Uniji taj broj 25,3 posto. Čak 8,3 posto hrvatskih radnika redovito radi nedjeljom i to nas nažalost postavlja na čelo kolone. Osim problema rada nedjeljom, hrvatske radnike muče i problemi neprimjerenog radnog vremena te izostanka tjednog odmora, što izravno utječe i na obiteljske obveze. 

Kad govorimo o radu nedjeljom, uglavnom mislimo na trgovačke lance kojima hrvatski zakoni idu na ruku. Nedjelja je dan za obiteljske izlete koji su postali izleti u trgovačke centre pa veliki trgovci nedjeljom najviše i zarađuju. Radnici se, u strahu za radna mjesta, ne bune te se stvari uglavnom ne pomiču s mrtve točke. Pozitivnih primjera u Europskoj uniji ima pa se tako možemo ugledati na Njemačku u kojoj je od 1956. godine rad nedjeljom zabranjen, a raditi mogu samo supermarketi na velikim željezničkim stanicama. U Berlinu ima samo osam radnih nedjelja! Česi i Mađari su uveli zabranu rada nedjeljom, a turističke zemlje rad nedjeljom dvostruko plaćaju. 

Zadatak Europske društvene povelje je osiguranje temeljnih društvenih i ekonomskih prava država članica Europske unije i u njoj stoji da treba osigurati vrijeme tjednog odmora koje bi se trebalo podudarati s danom koji tradicija ili običaji te zemlje prepoznaju kao dan odmora. U Hrvatskoj je to nedjelja, ali naš Zakon o radu ne uzima Povelju kao relevantan dokument za propisivanje zakona. 

 

 


 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas