11.04.2017. Javno zdravstvo

11. travnja je Svjetski dan Parkinsonove bolesti i uz tu temu vežemo temu javnog zdravstva u Europskoj uniji. Parkinosonovu bolest opisao je liječnik Sir James Parkinson 1817. godine. Parkinsonova je bolest najčešća neurodegenerativna bolest današnjice. Češće se javlja kod muškaraca starijih od 60 godina, u čak 1 posto populacije. Naravno, postoje i slučajevi ranije pojave bolesti u oba spola. Rana je dijagnostika vrlo važna kako bi se oboljelima olakšao život, a zdravlje i dobrobit građana osnovni su prioritet Europske unije pa zdravstvena politika EU-a dopunjava nacionalne politike kako bi se osiguralo da svi stanovnici Unije imaju pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi. Glavni ciljevi zdravstvene politike Europske unije su sprječavanje bolesti, promicanje zdravog življenja, zaštita ljudi od prekograničnih prijetnji zdravlju, poboljšanje pristupa zdravstvenoj skrbi i sigurnosti pacijenata, promicanje informacija i obrazovanja o zdravlju, podrška dinamičnim zdravstvenim sustavima, postavljanje visokih standarda kvalitete i sigurnosti organa, osiguravanje visoke kvalitete medicinskih uređaja. 

Organiziranje i provođenje zdravstvene skrbi je odgovornost država članica, ali im Unija pomaže u tome kako bi uspjeli ostvariti zajedničke ciljeve. Zdravstvena politika EU državama članicama pomaže i da se suoče sa zajedničkim izazovima kao što su kronične bolesti, produljenje životnog vijeka ili pandemije. 

Glavni prioriteti zdravstvene politike EU-a su prevencija zdravlja i promicanje zdravog načina života, jednak pristup zdravlju i kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi za sve, suzbijanje ozbiljnih zdravstvenih prijetnji koje pogađaju više država EU-a, očuvanje zdravlja do poznijih godina, podupiranje dinamičnih zdravstvenih sustava i novih tehnologija. 

Više o ovoj temi saznajte u našem Informacijskom centru. Veselimo se susretu! 

 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas