24.05.2017. Zastave EU

U pripremama za Europski tjedan 2017. godine, održali smo radionice s osnovnoškolcima u čemu nam je svesrdno pomogla publikacija Europske komisije, Europa i ti. Tijekom učenja saznali smo koji su glavni gradovi zemalja članica Europske unije, koje su zanimljivosti vezane uz pojedinu zemlju te kako izgledaju zastave i grbovi zemalja članica. 

Učenike je zanimalo i zašto se pojedine boje nalaze na zastavama pa ćemo o simbolici boja na zastavama govoriti u nastavku teksta. 

O zastavi Europske unije mogli ste čitati u našim prethodnim tekstovima pa ćemo sad samo reći da se radi o plavoj zastavi na čijoj su sredini u krug raspoređene zlatne zvijezde, njih dvanaest. 

Zanimljivo je da Bugarska na zastavi ima tri nacionalne boje: bijelu, zelenu i crvenu, a povezane su s bugarskom vojskom. Naime, lijevo krilo vojske bilo je obilježeno bijelim vrpcama na kopljima, a desno crvenima. Elitni odredi u sredini imali su zelene vrpce. 

Danska zastava najstarija je na svijetu! Potječe još iz 13. stoljeća, a crvena podloga označava ili tamno nebo ili krv prolivenu u bitci. Na crvenom se polju nalazi bijeli križ kojega je prema legendi, danski kralj Valdemar II. vidio u svojoj viziji. 

Još zanimljivosti o zastavama članica Europske unije pročitajte ovdje. 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas