26.05.2017. Koliko jezika, toliko vrijednosti

Stotinu puta ste čuli onu staru izreku - Koliko jezika govoriš, toliko ljudi vrijediš. Danas u doba globalizacije uz materinji jezik, poznavanje engleskog jezika se podrazumijeva, a svaki dodatni jezik otvara mogućnosti na tržištu zapošljavanja. Prema istraživanjima Eurostata, 50,6 % mladih Europljana uči najmanje dva strana jezika. Osim škola stranih jezika, vrela informacija na internetu, naročito Youtubeu, jezik se uči i tijekom putovanja. Dolazi ljeto, pravo vrijeme za širenje vokabulara i učenje novoga jezika! 

Na internetskoj stranici Europski portal za mlade pronašli smo nekoliko korisnih savjeta za učenje stranog jezika: 

  1. Moraš pokušati! Iako si početnik, moraš vježbati, a iz pogrešaka ćeš još više naučiti. Zatraži od drugih da pričaju s tobom na njihovu jeziku, bez obzira što tečno govore tvoj jezik. Ako ipak počnu govoriti tvojim jezikom, ti nastavi govoriti na njihovu jeziku. Nemoj se truditi izgovarati duge i složene rečenice – ali potrudi se govoriti razgovijetno.
  2. Zaboravi na knjige. Nemoj previše vremena provoditi učeći riječi ili gramatiku. Najbolji je način učenja jezika, doživjeti jezik. Zamoli svoje prijatelje da ti pomognu s točnim izgovaranjem riječi. To je puno korisnije od fonetske transkripcije.  Kako bi zapamtio riječi zalijepi papiriće s riječima po svojoj sobi.
  3. Nije samo jezik bitan. Upoznaj i lokalnu kulturu i običaje. Informiraj se o zemlji i postavljaj pitanja lokalnom stanovništvu. Slušaj glazbu koju voliš na tom jeziku – naučit ćeš nove riječi bez puno truda.
  4. Budi znatiželjan. Čitaj članke i knjige na tom jeziku o temama koje te zanimaju (npr. o video igricama ili omiljenom sportu). To će ti pomoći u komunikaciji. Drugi zabavni načini kako popraviti svoje znanje jezika su čitanje blogova, slušanje podcastova i gledanje video zapisa s titlovima na izvornom jeziku.
  5. Izađi vani i upoznaj ljude. Idi na društvena događanja (poput zabava i studentskih sastanaka) i sklopi nova prijateljstva. Pokušaj dogovoriti učenje jezika u tandemu s izvornim govornikom nekoliko sati tjedno – to je izvrsan način za vježbu.

 

Lingvistička podrška na internetu

Hoćeš li sudjelovati u Erasmus+ programu? Web-stranica za lingvističku podršku na internetu pomoći će ti da ocijeniš svoje znanje stranog jezika koji ti je potreban za studij, rad ili volontiranje u inozemstvu. Ako si odabran za program Erasmus+, tečaj jezika možete pohađati i na internetu kako bi poboljšao svoje znanje jezika nakon što si dobio inicijalnu ocjenu.

 

Korisne poveznice

  • Polyglotti4: – alati za učenje jezika i savjeti pravih poliglota!
  • Polyglotclub: – pronađi osobe diljem svijeta čiji jezik želiš naučiti i vježbaj s njima te ih nauči svoj jezik.
  • Portal za učenje jezika – pronađi tečaj jezika ili školu bilo gdje u svijetu.

 

IZVOR

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas