20.07.2017. Svjetski akvariji protiv otpada u moru

10 milijuna tona smeća baca se u oceane svake godine. Do 2050, moglo bi biti više plastike u moru nego riba. Akvariji, kao veleposlanici mora idealni su partneri za podizanje svijesti o ovom gorućem problemu te pozivanje građana, poslovne zajednice i javne uprave na akciju. Preko 60 akvarija širom svijeta se već pridružilo ovoj inicijativi Europske komisije.

Europska komisija pokreće svjetsku kampanju pod nazivom "Svjetski akvariji protiv otpada u moru", World Aquariums Against Marine Litter, u četvrtak 27. srpnja 2017. godine.

Kampanja kojom se želi upozoriti na problem otpada u oceanima će se održati u Oceanografskom muzeju u Monaku uz sudjelovanje
povjerenika Europske komisije Karmenu Vella, Princa Alberta II od Monaka, izvršnog direktora Programa za okoliš Ujedinjenih nacija Erika Solheima i izvršnog direktora Svjetske udruge zooloških vrtova i akvarija Douga Cressa.

 

Preko 60 akvarija se već pridružilo kampanji te su poslali materijale koji pokazuju kako će mora i oceani izgledati kroz nekoliko godina ako se ne pristupi upravljanju otpadom na ekološki promišljen način.
 

Tim je povodom povjerenik Vella rekao: "Svjetski akvariji su kao TV ekrani oceana. Prikazujući šokantnu stvarnost morskog otpada, akvariji su odlučili poslati "izvanredne vijesti" o našim oceanima. Nadamo se da ćemo s ovom akcijom izbjeći da nam akvariji postanu "History channel" odnosno program s povijesnim sadržajima o oceanima".

10 milijuna tona smeća baca se u oceane svake godine. Do 2050, moglo bi biti više plastike u moru nego riba. Akvariji, kao veleposlanici mora idealni su partneri za podizanje svijesti o ovom gorućem problemu te pozivanje građana, poslovne zajednice i javne uprave na akciju. Preko 60 akvarija širom svijeta se već pridružilo ovoj inicijativi Europske komisije. Ovoj se globalnoj akciji pridružio i akvarij Pula

Kampanja nudi konkretne odgovore u borbi protiv otpada u morima i oceanima,posebice promovirajući pristup kružnog gospodarstva.
Kao mediji s jadranske obale vjerujemo da ćete prepoznati važnost ove teme i iskoristiti ljetne mjesece kao idealnu priliku za praćenje i promicanje ove kampanje o  potrebi očuvanja naših mora i oceana.

Više informacija o kampanji naći ćete na web stranicama Ourocean2017.org kao i na stranicama Glavne uprave Europske komisije za pomorstvo i ribarstvo

U nastavku je lista  akvarija koji su se već pridružili kampanji:

- Argentina: Fundación Mundo Marino

- Austria: Haus des Meeres (Vienna)

- Belgium: Zoo Antwerpen

- China: Ocean Park (Hong Kong)

- Croatia: Aquarium Pula

- Denmark: Den Blå Planet

- France: Aquarium of TrégastelOcéanopolis (Brest), Seaquarium (Montpellier), Océarium (Croisic), La Rochelle AquariumSea Life ParisAquacauxNausicaaGrand Aquarium de TouraineAquarium des LagonsNouvelle-CalédonieAquarium Tropical du Palais de la Porte Dorée (Paris), Aquarium de la Guadeloupe

- Germany: Hellabrunn Zoo (Munich), Tropen-Aquarium Hagenbeck (Hamburg)

- Ireland: Galway Atlantaquaria

- Italy: Aquarium of Sardinia and Genoa

- Japan: Aquamarine FukushimaEnoshima Aquarium

- Lithuania: Lithuanian Sea Museum

- Malta: Malta National Aquarium

- Monaco: Oceanographic Museum of Monaco

- Norway: Bergen Aquarium

- Poland: Gdynia Aquarium

- Portugal: Oceanário de Lisboa (Lisbon), Aquário de Porto PimAquário Vasco da Gama

- Saudi Arabia: Fakieh Aquarium

- South Africa : Two Oceans Aquarium (Cape Town)

- Spain: MadridBarcelonaZaragozaSan SebastiánValencia and SantanderLoro Parque AquariumCosmo Caixa BarcelonaMuseo do Mar de Galicia

- Sweden: Gothenburg Maritime Museum and Aquarium

- Tunisia: Musée Océanographique de Salammbô "Dar el Hout"

- United Kingdom: The Deep (Hull), Lake District Coast AquariumBristol ZooSkegness AquariumFive Sisters ZooLakes AquariumThe National Marine Aquarium (Plymouth), Deep Sea World (Edinburgh), Living Coasts(Torquay), Oceanarium (Bournemouth)

- USA: Georgia Aquarium

- Vietnam: Museum of Oceanography in Nha Trang

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas