04.08.2017. Upoznajmo Europu: Porto

Kad odluka o putovanju padne na Portugal, mnogi se putnici odlučuju posjetiti Lisabon, nepravedno zapostavljajući ovaj grad na portugalskom sjeveru. Porto je jedan od najstarijih europskih gradova, nastao u 4. st. pr. Kr., a danas broji nešto više od 200 000 stanovnika. 

Za bolje razumijevanje Porta, evo poveznice naše zemlje i Portugala: mi smo nogometna nacija pa je vjerojatno svima poznato kako i Portugalci s jednakom strašću prate nogomet, a Porto je grad kojemu su nogomet, vino i tripice zaštitni znak! Eto nam višestruke poveznice! Govoreći o znamenitostima, krećemo od najvažnije sporedne stvari na svijetu.

U Portu se nalazi monumentalan stadion Dragao, dom nogometnog kluba Porto kojega je 1893. godine osnovao prodavač vina Antonio Nicolau de Almeida. Od osnivanja prve lige 1933. godine, ovaj klub nikad nije ispao iz nje, smatra se najuspješnijim portugalskim klubom na međunarodnim natjecanjima, a  pod vodstvom Josea Mourinha osvojio i naslov Lige prvaka. Jedno je vrijeme trener ovoga kluba bio Tomislav Ivić, naše gore list. U to mu je vrijeme pomoćnik bio slavni Mourinho koji je kasnije za Ivića rekao da mu je bio trenerski uzor. 

No da se sve ne svede na sport i hranu, bitno je napomenuti kako je Porto i grad vrlo bogate kulturno-arhitektonske baštine. Baš kao cijela naša Europa! Smješten je na ušću rijeke Douro u Atlantski ocean, a gradska je jezgra opasana zidinama iz 14. stoljeća te upisana na popis svjetske baštine UNESCO-a kao primjer izvrsno sačuvane jezgre europskog grada koji se razvijao u duhu Zapada, s jasnim vezama sa Istokom. Stara gradska jezgra Porta možda je čak jedna od najslikovitijih na Pirinejskom poluotoku, naročito kad obasjane zalazećim suncem, gradske fasade poprime raznolike tonove veselih boja. 

U ovome su gradu svoje tragove ostavili brojni poznati umjetnici kao što je graditelj slavne glazbene dvorane Casa de Musica, Nizozemac  Koolhaas. Ova moderna glazbena dvorana građena je od 2001. do 2005. godine, u čast proglašenja Porta europskim gradom kulture.

Neizostavno je vidjeti i jednu od najpoznatijih katedrala romaničkog doba, a za one koji vole filmove, važna je informacija kako se u Portu odvija međunarodni filmski festival Fantasporto. Kad se govori o Portu, mora se spomenuti istoimeno vino, slatko, gusto i opojno. Mudriji putnici će svakako prije porta probati i lokalni specijalitet tripice ili neki od brojnih ribljih specijaliteta.

Gradska okolica obiluje lijepim pješčanim plažama pa uzevši u obzir sve navedeno, može se reći kako je Porto grad za sva osjetila! Strme zavojite ulice načičkanih šarenih kuća koje se spuštaju prema rijeci, mirisi vina, okusi ribe i zvuk mora... Treba li još što reći ili ste već krenuli na put? 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas