08.09.2017. Europa kakvu želimo

Europska unija kao zajednica ujedinjenih različitosti jedinstvena je u svijetu baš po tome te je njegovanje različitosti jedna od niti vodilja u tkanju europske budućnosti. Jedinstvenost se najviše ogleda u europskom kulturnom naslijeđu, a brojka od gotovo 6,3 milijuna ljudi (2014.) zaposlenih u djelatnostima vezanim uz kulturu govori o europskoj orijentiranosti na kulturu i kulturnu baštinu. S tim u vezi, u 2018. godini posebna će se pažnja posvetiti europskoj kulturnoj baštini. 

Svakako treba uzeti u obzir da su poslovi vezani uz kulturu otporniji na posljedice financijske krize, a procjenjuje se i da jedan uloženi euro u području očuvanja kulturne baštine stvara 20 eura povrata pa će osam milijuna eura uloženih u financiranje obilježavanja Europske godine kulturne baštine biti dobro uložena sredstva. 

Europska komisija je razvila interaktivni alat Pregled kulturnih i kreativnih gradova na čiju su kartu, uz već 168 drugih gradova, upisani Zagreb, Split, Rijeka i Osijek. Ovaj alat je zamišljen tako da korisnici lako dolaze do podataka koji će im otvoriti nove vidike i spojiti kulturu, kreativnost i gospodarstvo.  
 

 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas