14.09.2017. Upoznajmo Europu: Rumunjska

Život je istodobno divan i okrutan, čudo i pakao i ta dva proturječna osjećaja, te dvije očite istine tvore pozadinu mojeg osobnog postojanja i mojega književnog djela. Eugene Ionesco

Eugene Ionesco je ime koje ćemo prvo povezati s Rumunjskom. Francusko-rumunjski književnik i dramatičar, jedan od glavnih predstavnika Teatra apsurda ovom je rečenicom opisao svoje književno djelo, a ja se njome usuđujem opisati zanimljivu Rumunjsku, zemlju koja je s 21,5 milijuna stanovnika velikoj obitelji Europske unije pristupila 1.1.2007. godine.

Površina Rumunjske iznosi 238 391 km2, naseljena je još od paleolitika, a graniči s Ukrajinom, Moldavijom, Srbijom, Bugarskom i Mađarskom. Zemlja je s 3500 jezera i obalom Crnoga mora u koje utječe veliki Dunav. Zemlja je to društvenih i reljefnih kontrasta, od veličanstvenih dvoraca preko srednjovjekovnih gradova, brojnih planinarskih i pješačkih staza pa sve do bogatstva prirodnim resursima kao što su prirodni plin, ugljen, željezo, bakar i boksit, ali i nerazvijenih sela u kojima je vrijeme stalo, što svakako pridonosi njezinoj zanimljivosti.

U Europskom parlamentu Rumunjska ima 32 zastupnika, a u prvoj polovici 2019. godine preuzet će predsjedanje. Rumunjska je u Europsku uniju ušla pod posebnim režimom pretpristupnog monitoringa zbog svoje nerazvijenosti, ali je uspješnim poreznim reformama te ulaganjem u IT industriju uspjela uhvatiti korak s razvojem.

Osim Ionescove Ćelave pjevačice, Rumunjsku prepoznajemo i po grofu Drakuli, liku iz romana kojeg je 1897. Objavio Bram Stoker, a kojemu je inspiracija za krvoločnog Drakulu bio princ Vlad Tepeš Drakula, krvoločni vladar iz 15. stoljeća čiji su neprijatelji po njegovom nalogu nabijani na kolac. Radnja je smještena u živopisan kraj Karpata koji i danas mami turiste bogatom florom i faunom. Ljeti prekrasnim bogatim, zelenim šumama, a zimi snježnim krajolikom koji pod dojmom Drakulina lika, ulijeva strah u kosti.

Glavni grad Rumunjske je Bukurešt, istočni Pariz, kako ga od milja zovu zbog arhitekture vrlo slične pariškoj. Grad u kojemu su staro i novo uklopljeni do te mjere da iz stare barokne zgrade izrasta nova, staklena zgrada lišena bilo kakvih detalja. Turistima će dobro doći informacije o Muzeju sela u Bukureštu, u kojemu se mogu vidjeti primjeri građevina rumunjskih sela, a zanimljivo je vidjeti i tunele koji se prepliću ispod grada. Neki datiraju još iz vremena Turaka... Kad govorimo o podzemnim građevinama, valja spomenuti i Palatul Parlament, zgradu rumunjskog parlamenta koja je druga najveća administrativna zgrada na svijetu (najveća je Pentagon!), i prva najveća u Europi. Monumentalno zdanje veličine 270x270x 89 m vidljivo je gotovo sa svih točaka glavnoga grada, ali njegova prava veličina krije se ustvari ispod zemlje. Iznad nje je tek manji dio ove impozantne građevine. Bukurešt je prvi grad u Europi osvijetljen petrolejskom rasvjetom, dok je Temišvar, najpoznatije rumunjsko turističko odredište, električnom strujom svjetlio još 1884. godine, prvi u Europi!

Temišvar je grad s oko 330 000 stanovnika, smješten u rumunjskom dijelu Banata, a zbog njegove ga barokne arhitekture zovu i malim Bečom. Nekoliko je zgrada u ovom lijepom gradu projektirao Gustave Eiffel, a najposjećenija temišvarska odredišta su tri trga baroknim zgradama i palačam, crkvama, spomenicima i vodoskocima. Na puno se mjesta u gradu može popiti čista voda koja se mjestimice crpi i s dubina većih od 90 m. Osim vode, Rumunji imaju i dobru šljivovicu, a nacionalno piće je sok od bazge.  Rumunjska je kuhinja zanimljiva, dominiraju salate koje su nacionalno jelo, kao i namaz od patlidžana te razne čorbe i krepke kiselkaste juhe.

Ljubitelji prirode u Rumunjskoj bi se mogli opasno zaljubiti posjete li Transilvaniju! Zelenu šumu bogate flore i faune krase i dva predivna dvorca, dvorac Peleš koji je jedan od najljepših dvoraca u Europskoj uniji i Bran, dvorac grofa Drakule čiji prizor izaziva strahopoštovanje i divljenje. 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas