10.10.2017. Europski i Svjetski dan borbe protiv smrtne kazne

10. listopada, Dan borbe protiv smrtne kazne u Europskoj uniji se obilježava od 2007. godine. Povodom ovoga dana Vijeće Europe i Europska unija objavili su zajedničku izjavu u kojom su potvrdili da su protiv smrtne kazne u svim okolnostima i u svim slučajevima budući da je smrtna kazna nespojiva s ljudskim dostojanstvom, a njenom primjenom mogu se dogoditi nepopravljive greške.

Jedina europska zemlja koja i dalje primjenjuje smrtnu kaznu je Bjelorusija, a Vijeće Europe i Europska unija su je pozvale da uvede moratorij na ovaj čin. Državama članicama koje razmišljaju o uvođenju smrtne kazne upućeno je upozorenje budući da bi se uvođenje smrtne kazne u bilo kojoj članici EU-a protivilo temeljnim vrijednostima i obvezama na kojima se temelje obje organizacije. Istovremeno, Vijeće Europe i Europska unija izražavaju zadovoljstvo u vezi globalnog trenda ukidanja smrtne kazne, što je dovelo do ukidanja u dvije trećine svjetskih zemalja. 

Preduvjet za članstvo u Vijeću Europe je i ukidanje smrtne kazne, a potpuna zabrana iste sadržana je u Povelji Europske unije o temeljnim pravima. 

 

 

 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas