17.10.2017. Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti

Svjetski dan borbe protiv siromaštva proglašen je 17. listopada 1993. od strane Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, a s namjerom da se obilježavanjem toga dana upozori na problem siromaštva i bijede te potrebe za iskorjenjivanjem istih. Ovaj datum odabran je s razlogom, s obzirom da je 17.10.1987. u Parizu otkriven spomenik posvećen borbi protiv siromaštva. 

Siromaštvo je problem današnjice s kojim se i Hrvatska susreće budući da je uslijed raznih ekonomskih padova i globalne nestabilnosti i u Hrvatskoj porastao broj siromašnih osoba. Siromaštvo zahvaća sve dobne skupine, a vrlo je zabrinjavajući podatak kako se unazad dvije godine broj djece koja ovise o socijalnoj pomoći povećao za 10 %, dok istovremeno više od 50 % umirovljenika u Hrvatskoj prima mirovinu manju od prosječne. 

Svjesni potreba stanovništva Europske unije, tijekom posljednjih godina predstavljene su incijative poput Jamstva za mlade, a iz Europskog socijalnog fonda dodjeljuju se sredstva za mjere za suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti.  

 

 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas