15.11.2017. Nagrada Lux 2017: pobjednik je film "Laponska krv"

Nagrada Lux je filmska nagrada koju od 2007. godine dodjeljuje Europski parlament u svrhu promocije europskog filma i njegove distribucije do šire javnosti. Ova je nagrada jedinstvena po tome što je dodjeljuje zakonodavno tijelo, a Europski parlament to čini u nastojanju da europskim filmovima proširi područje interesa, dijaloga i razumijevanja naroda Europske unije. Suvremeni europski filmovi bave se temama poput imigracija, integracija, prava na slobodu govora, siromaštva, prava manjina, a upravo su te teme i goruća pitanja svih europskih političkih tijela. Izloženost takvim filmovima potiče na propitkivanje ideja i stavova, a prijevod na 24 jezika otvara vrata natjecateljima do šire publike. 

Svake godine između sedamdesetak filmova 21 član skupine filmskih stručnjaka odabire deset najboljih koji će ući u službenu selekciju. Ti se filmovi predstavljaju na festivalu u Karlovyim Varyma, a nakon toga tri finalista imaju predstavljanje u sklopu Venecijanskog filmskog festivala. Tri finalista odmah dobivaju organizacijsku i financijsku pomoć u distribuciji u sve države članice Europske unije te prijevod na 24 službena europska jezika. 

Promocija filmova održava se u jesen u brojnim europskim kinima tijekom Lux Film Daysa i tada publika može odlučiti koji će film proglasiti najboljim. Ove je godine pobjedničku nagradu odnio film Laponska krv, dirljiva priča o laponskoj djevojci koja sanja drugačiji život. Film opisuje tešku povijest Laponaca, ali se bavi i položajem mladih ljudi u društvu. 

Čestitke pobjedniku!

 

 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas