21.11.2017. Uz Svjetski dan televizije

Glavna skupština UN-a je u ožujku 1996. godine donijela odluku da se 21. studeni obilježava kao Svjetski dan televizije. Tim se načinom obilježavaju slava i utjecaj televizije, a ujedno se odaje i počast ulozi koju ona ima u našem svakodnevnom životu upozoravanjem na zdravstvene, socijalne, ekonomske i ostale probleme u svijetu kojima se narušava sveopći mir. Budući da je televizija jedan od najutjecajnijih medija današnjice, smatra se kako je odigrala veliku ulogu u prezentiranju globalnih pitanja koja utječu na ljude diljem svijeta, a pomogla je i u širenju društvenih ideja. 

Prvi TV prijamnik u Hrvatskoj izradio je Josip Lončar i njime je 1930. godine primio signale TV emisije iz Berlina, s velikim ponosom i isto takvim smetnjama. :) 

Što o svemu kaže Europska unija?

Kako bi se osiguralo slobodno i pošteno kretanje audiovizualnih medija na jedinstvenom europskom tržištu bez obzira na način odašiljanja, postoje određena pravila Europske unije i to je i cilj audiovizualne i medijske politike EU-a, osobito Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama. Europska unija u sektor audiovizualnih medija i kulture ulaže1,4 milijarde eura kroz program Kreativna Europa

Ciljevi Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama: 

  • stvaranje usporedivih uvjeta za nove audiovizualne medije u svim državama članicama
  • zaštita djece i potrošača
  • zaštita medijskog pluralizma
  • borba protiv rasne i vjerske mržnje
  • očuvanje kulturne raznolikosti
  • osiguranje neovisnosti nacionalnih regulatornih tijela u području medija.

 

 

 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas