30.11.2017. Europa - tržište bez granica

Tržište Europske unije jedinstveno je tržište na kojemu se ljudi, usluge i roba mogu kretati jednako slobodno na cijelom prostoru kao unutar jedne države. Ključnu ulogu u uklanjanja prepreka trgovini ima uzajamno priznavanje. Građani i i građanke Europske unije mogu se školovati, raditi, živjeti, kupovati i umiroviti se u bilo kojoj državi članici Unije. U cilju stvaranja jedinstvenog tržišta uklonjene su stotine tehničkih, zakonskih i birokratiskih prepreka slobodnoj trgovini i slobodnom kretanju među državama članicama Europske unije. Sve ovo pridonijelo je proširenju poslovanja poduzeća na području Europske unije, a zahvaljujući velikom tržištu i tržišnom natjecanju, cijene su pale pa su npr. telefonski pozivi u Europi znatno jeftiniji nego prije deset godina, cijene u zračnom prijevozu su pale, a povezana su nova odredišta, električna energija i plin su dostupniji, a postoji i izbor distributera. 

Jedinstveno europsko tržište ima gotovo 500 milijuna potrošača pa je privlačno i stranim ulagačima, ali i dalje postoje prepreke poput otežane integracije tržišta i narušene učinkovitosti uslijed rascjepkanosti nacionalnih poreznih sustava ili pak zaostajanja uslužnog sektora za tržištima robe iako poduzeća više od desetljeća imaju mogućnost ponude niza usluga izvan svoje matične zemlje. 

Građani i građanke Europske unije mogu slobodno putovati bez putovnice unutar schengenskog prostora na kojemu više ne postoje kontrole na unutarnjim granicama, ali su zato na vanjskim granicama Unije kontrole pojačane. Schengenskim informacijskim sustavom policijskim i carinskim službenicima te tijelima nadležnima za kontrolu nacionalnih granica omogućuje se razmjena upozorenja o traženim i nestalim osobama ili o ukradenim vozilima i dokumentima.

 

 

EDIC SISAK
+385 44 544 204
edicsisak@simora.hr
EUROPE DIRECT Informacijski centar Rimska bb Sisak 44000 Lokacija na karti
Radno vrijeme EDIC Sisak za korisnike ponedjeljak – petak
9.00 – 13.00 sati
Kontaktirajte nas